Vår historie

Foto: Cecilie Hansen, 2020

Firmaet Bergljot Skundberg & Co, som senere skulle bli Gjøvik Broderiforretning, hadde sin oppstart helt tilbake til 1. oktober 1917 av Bergljot Skundberg og Emil Kvisgaard. Bedriften skiftet navn 31. mars 1928, da de byttet eier og driver. Ny eier var Valborg Kvisgaard. Valgborg melder forretningens opphør 28. september 1931.

27. februar 1967 ble bedriften startet opp igjen som Gjøvik Broderiforretning. Direktør var da Sam Fossum som var representant fra Carl Permin. De andre to eierne var Einar Røste og Fru Jytte Bergh. Butikken skulle drive med handel og ha forretningskontor på Gjøvik. På Generalforsamlingen 8. januar 1973 ble Hans Dalby valgt til ny formann i selskapet.

23. juni 1981 ble det på Generalforsamlingen vedtatt at selskapet skulle drive med handel og produksjon av broderiartikler og agentur. Formann var fortsatt Hans Dalby, men kona Agnes Dalby og sønnen Tore Dalby var med i styret.

1. desember 2005 ble butikken solgt til nåværende eier, Siv Heidi Smedsrud. Hun videreførte det gode arbeidet som var lagt til grunn med broderier og tilbehør. Utvalget i butikken har både vokst og variert gjennom 18 år, med strikkegarn, smykker, klær og duftlys. Salg og produksjon av bunader har hele veien blitt bevart som hjertet av bedriften, og som vårt hovedfokus. Utvalget ble større paralellt med tilbudet av bunadsko, sølv og annet tilbehør til bunad.

Mjøsbunaden. Foto: Cecilie Hansen

2017, butikkeier og dagligleder Siv Heidi Smedsrud, i samarbeid med Eli Skoland/Fjellrypa, designet og utarbeidet Mjøsbunaden. Dette er en herreversjon til Lundebybunaden, som ble laget av Alf Lundeby rundt 1930.

Den etterlengtede Mjøsbunaden ble nøye planlagt for å stå i stil med Lundebybunaden. Samtidig ønsket vi at den skulle være et stilrent alternativ for alle som ikke ønsker stedsbunnen bunad. Brokadevesten tar igjen grønnfargene fra den orginale Lundebybunaden, og hosobåndene har de samme fargene som resten av broderiene.

2023, etter noen utforende år kom vi til et punkt hvor vi ble nødt til å ta en vanskelig men nødvendig besluttning om å legge ned den fysiske butikken på Gjøvik fra 31. mai. Vi avslutter derfor salget av broderier og strikkegarn men fortsetter produksjonen og salget av bunader med bestilling over nett. Hos oss kan du som før handle bunadssølv, skjorte, bunadssko og annet tilbehør, men bestilling skjer nå over nett.


Ønsker du å bestille, få pristilbud eller har andre spørsmål?


Reklame